Οι επιχειρησιακοί στόχοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. αφορούν στα εξής:
α) Διενέργεια ελέγχων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου κατά την παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία των προϊόντων στην αγορά και την παροχή υπηρεσιών.
β) Έλεγχο για την τήρηση των διατάξεων του ν. 4177/ 2013 (Α΄173) και του ν. 4497/2017 (Α΄ 171), κατά την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας για προϊόντα και υπηρεσίες, και καταπολέμηση φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας αγαθών, καθώς και της παροχής υπηρεσιών, τη διαπίστωση παραβάσεων, τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου, και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από τα όργανά της.
γ) Έλεγχο όλων των νόμιμων παραστατικών που αφορούν στη διακίνηση και εμπορία προϊόντων ή την αποτίμηση παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 13 του ν. 4177/2013 (Α΄ 173) και τήρηση των οριζόμενων στο άρθρο 65 και την παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240).
δ) Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και συντονισμός αυτών, για τον έλεγχο της αγοράς, την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την εποπτεία για την εφαρμογή των κανόνων διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών που ασκούν ελεγκτικό έργο σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4497/2017, της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων αυτού φορέων, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και των Διευθύνσεων Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας όταν προκύπτει αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους.
ε) Τήρηση του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των δεδομένων, που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς καταγγελιών και παροχής πληροφοριών για θέματα παράνομης διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, και τα δεδομένα του οποίου θεωρούνται απόρρητα για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Ακόμη, η διατήρηση βάσης δεδομένων με στοιχεία που συλλέγονται και διαχέονται από και προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με τον έλεγχο της αγοράς και την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου ηλεκτρονικού εμπορίου.
στ) Υποχρέωση διαβίβασης πληροφοριών ή καταγγελιών που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εκτός των καταγγελιών για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης.
ζ) Εκπόνηση μελετών, ερευνών και αναλύσεων για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης της αγοράς, αλλά και διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της.
Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα όργανά της έχουν τη δυνατότητα επίσης, ανά πάσα στιγμή να ζητούν την επέμβαση του κατά τόπο αρμόδιου Εισαγγελέα, ιδίως όταν, κατά τη διενέργεια του ελέγχου του πεδίου αρμοδιοτήτων της σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο των ελεγκτών ή εμποδίζουν με αθέμιτα μέσα τη διενέργεια του ελέγχου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων που αναπτύσσουν ελεγκτική δραστηριότητα σε θέματα παράνομου εμπορίου και τήρησης των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, υποχρεούνται να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και των οργάνων της για συμμετοχή του προσωπικού τους και συνδρομή αυτού στο έργο τους κατά λόγο αρμοδιότητας.